IMG

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9
Zápis dětí do 1. třídy
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
26
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
27
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
28
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
29
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
30
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
1
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
2
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
Zápis do mateřské školy a žádost o přijetí
3
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
Zápis do mateřské školy a žádost o přijetí
4
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
Zápis do mateřské školy a žádost o přijetí
5
Výsledek přijímacího řízení do 1. ročníku
Zápis do mateřské školy a žádost o přijetí

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Mateřská škola > Dokumenty > Směrnice pro přijímání dětí do mateřské školy 2023

Směrnice pro přijímání dětí do mateřské školy 2023



ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA Střítež nad Ludinou, příspěvková organizace

SMĚRNICE PRO PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ DO MATEŘSKÉ ŠKOLY

č.j. 24/2023

Opatření k zápisu do MŠ pro školní rok 2023/2024

Zápis do MŠ pro školní rok 2023/2024 proběhne v termínu 2. až 12. května 2023. Zákonní zástupci mohou své děti přihlásit k předškolnímu vzdělávání v MŠ Střítež nad Ludinou těmito způsoby:

-          osobně s dítětem, navštíví mateřskou školu dne 4. 5. 2023 v době od 14:00 do 16:30 hodin, vyplní žádost o přijetí a předloží ke kontrole rodný list dítěte a jeho očkovací průkaz

-          poštou, tak, že vyplněnou přihlášku spolu s povinnými přílohami zašlou na adresu mateřské školy a to nejpozději dne 12. května 2023 (Základní škola a mateřská škola Střítež nad Ludinou, p.o., Střítež nad Ludinou 187, 753 63)

-          datovou schránkou, tak že přihlášku spolu s povinnými přílohami zašlou do datové schránky organizace (ID: 88jmhwy)

Povinnými přílohami se pro potřeby zápisu rozumí rodný list dítěte a očkovací průkaz nebo jejich prostá kopie.

 

Žádost o přijetí si můžou zájemci stáhnout v elektronické podobě na stránkách školy v sekci Aktuality na https://skola.striteznl.cz/ nebo ji mohou ve stanovený den vyplnit přímo na místě.

V souladu se zákonem 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) a vyhláškou č. 14/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů stanovuje ředitel Základní školy a mateřské školy Střítež nad Ludinou, příspěvková organizace, vnitřní předpis o přijímání dětí do mateřské školy takto:

Podmínky přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání

  • Zápis dětí do mateřské školy proběhne ve dnech 2. až 12. května 2023. Zápisem mohou projít všechny děti narozené do 31. 8. 2020, neboť předškolní vzdělávání se organizuje pro děti zpravidla od 3 do 6 let, nejdříve však pro děti od 2 let. O přijetí dítěte mladšího 3 let rozhoduje ředitel školy individuálně, mladší děti jsou přijímány na základě kritérií o přijetí v případě volné kapacity MŠ.
  • Předškolní vzdělávání spočívá především ve vzdělávací činnosti. Dítě přijaté k předškolnímu vzdělávání musí tedy od počátku být připraveno plnit požadavky stanovené rámcovým vzdělávacím programem a školním vzdělávacím programem mateřské školy (mělo by tedy zvládnout základní společenské a osobní návyky – samostatně chodit, umět držet lžíci a jíst se lžící, pít z hrnečku nebo sklenice, používat WC, nenosit pleny, umět se vysmrkat, umýt se, samostatně se oblékat a obouvat, komunikovat s dospělou osobou).
  • Povinné předškolní vzdělávání se vztahuje na děti narozené od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018 (tedy od pětiletých až po děti s odkladem školní docházky včetně).
  • Pokud se zákonný zástupce, v případě povinného předškolního vzdělávání, rozhodne pro individuální vzdělávání dítěte, je povinen toto oznámit písemně řediteli školy nejpozději 3 měsíce před začátkem školního roku (do 31. 5. 2023).
  • Do mateřské školy mohou být přijaty pouze děti, které se podrobily stanoveným pravidelným očkováním, které mají doklad, že jsou proti nákaze imunní nebo se nemohou očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci (§ 50 zákona č. 258/2000 Sb.), s výjimkou povinného předškolního vzdělávání.
  • O zařazení dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami do mateřské školy rozhoduje ředitel školy na základě žádosti zákonného zástupce dítěte, aktuálních podmínek školy, vyjádření školského poradenského zařízení, popřípadě také registrujícího lékaře.
  • Děti mohou být do mateřské školy přijímány i mimo řádný zápis v průběhu školního roku, pokud je volná kapacita mateřské školy.

 

 

Kritéria k přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání

Podle následujících kritérií, bude ředitel školy postupovat při rozhodování přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole v případech, kdy počet žádostí o přijetí dítěte podaných v době termínu vyhlášeného ředitelem školy po dohodě se zřizovatelem, přesáhne počet volných míst v mateřské škole.

K předškolnímu vzdělávání budou děti přijímány v následujícím pořadí:

1.      Dítě, na které se vztahuje povinné předškolní vzdělávání (předškolák), s místem trvalého pobytu ve spádové obci, které dosáhne pěti let do 31. 8. 2023, podle data narození od nejstarších po nejmladší.

2.      Dítě s místem trvalého pobytu ve spádové obci, které před začátkem školního roku (do 31. 8. 2023) dosáhne nejméně čtvrtého roku věku, podle data narození od nejstarších po nejmladší.

3.      Dítě s místem trvalého pobytu ve spádové obci, které před začátkem školního roku (do 31. 8. 2023) dosáhne nejméně třetího roku věku, podle data narození od nejstarších po nejmladší.

4.      Dítě s místem trvalého pobytu ve spádové obci, které před začátkem školního roku (do 31. 8. 2023) dosáhne nejméně dvou let, podle data narození od nejstarších po nejmladší.

5.      Děti ostatní, z nespádové oblasti, v pořadí od nejstaršího po nejmladšího, do naplnění volné kapacity školy.

Doplňkové kritérium:

6.      Do mateřské školy budou přednostně přijímány děti s trvalým pobytem ve Stříteži nad Ludinou, které jsou přihlášeny k celodenní docházce.

7.      Ředitel školy má právo při přijímání dětí přihlédnout k důvodům hodným zvláštního zřetele (např. dítě samoživitele/samoživitelky; osiřelé dítě; dítě, kterému v důsledku nepříznivé sociální situace hrozí sociální vyloučení, apod.).

 

Doplňující informace

  • O přijetí dětí do mateřské školy rozhoduje ředitel školy na základě přijímacího řízení, které se koná v určeném termínu pro následující školní rok.
  • Ředitel školy rozhoduje o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce od fyzického nástupu dítěte do mateřské školy.
  • Seznam přijatých dětí bude zveřejněn na veřejně přístupném místě, tj. na nástěnkách a webových stránkách mateřské školy, a to po dobu 15 dnů.
  • Do 30 dnů po ukončení vyhlášeného termínu zápisu do MŠ obdrží rodiče písemnou zprávu o přijetí či nepřijetí dítěte a přijímací řízení je ukončeno.
  • Případný nesouhlas s rozhodnutím ředitele lze uplatnit do 15 dnů ode dne rozhodnutí, a to písemnou formou prostřednictvím MŠ ke Krajskému úřadu. V souladu s § 36 odst. 3 zákona 500/2004 Sb., správní řád, mají rodiče možnost nahlédnout do spisu před vydáním rozhodnutí o přijetí, či nepřijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání před vydáním rozhodnutí v termínu určeném ředitelem MŠ.

 


Nabytí účinnosti dne 1. 4. 2023


Mgr. Jiří Jordán

   ředitel školy

Přílohy:


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 04. 2023 13:56